Over ons

Geschiedenis

De Nederlandse provincie Noord-Holland is dé kaasprovincie bij uitstek. Al reeds in de 15e eeuw waren veeteelt en zuivelbereiding belangrijke bronnen van inkomst voor de lokale bevolking.

Dit was gelegen in het feit dat er in Noord-Holland veel moerassen en laaggelegen gronden zijn. Hierdoor was de regio minder geschikt voor akkerbouw waardoor zuivelproducten, en in het bijzonder kaas, aan belang wonnen. In Noord-Holland kwamen er in die tijd verschillende kaasmarkten tot stand.

Zoals Amsterdam, Haarlem, Edam, Hoorn en natuurlijk Alkmaar. In 1649 bijvoorbeeld werden in Edam maar liefst 500.000 kazen op de kaasmarkt aangevoerd.

In het dorpje Oudendijk werd om ook kaas gemaakt van speciale kwaliteit. Een schilderij uit de collectie van het Rijksmuseum daterende uit 1598 (figuur 1) beeldt een Oudendijkse vrouw af. Ze is gekleed in een traditioneel tenue. Zij toont met trots de door haar zorgvuldig gemaakte OudenDijk kaas.

Een echt merk

Aan de vooravond van de 20ste eeuw werd Noord-Holland geconfronteerd met een arbeiderstekort. Dit was het gevolg van het vertrek van de lokale bevolking naar grote steden zoals Amsterdam.

in 1901 besloot een groep van 9 boeren uit Oudendijk een “zoetfabriek” op te richten, die zij ‘Concordia' doopten. Die naam betekent letterlijk ‘Eendracht’. De boeren waren zo succesvol mét en trots óp hun kaas dat ze ‘OudenDijk’ in 1925 lieten registreren als officieel merk.

Wat ooit als een kleine onderneming begon, die opereerde vanuit een eenvoudige schuur, is geëvolueerd naar een belangrijke kaasmakerij. Hier worden diverse soorten kazen worden gemaakt waarvan een belangrijk deel wordt geëxporteerd naar België.

Noord-Holland is al sinds de 15e eeuw dé kaasprovincie bij uitstek

Gouda

Gouda is een kaassoort die immens populair is over de hele wereld. Dit succes is grotendeels te danken aan de kwaliteitswaarborg die op Gouda kaas van toepassing is.

Reeds in de late middeleeuwen benadrukte het Goudse stadsbestuur het belang van een constante en gegarandeerde kwaliteit. Tegenwoordig wordt deze controle nog steeds, zo niet strenger uitgevoerd zoals vroeger het geval was.

Beschermde Oorsprongsbenaming

OudenDijk is een kaas met een B.O.B. (Beschermde Oorsprongsbenaming) . Dit label, dat in 1992  werd uitgevaardigd door de Raad van Europa, beschermt de eigenheid van dit streekproduct en staat garant voor zijn unieke smaak. Zo bent u er zeker van dat u te maken hebt met een authentieke OudenDijkkaas.

OudenDijk = Top kwaliteit

Langzame rijping op houten planken geeft de OudenDijk kazen hun weelderige smaak en unieke aroma

OudenDijk wordt met de beste melk op authentieke en artisanale wijze geproduceerd. En steeds met respect voor de eeuwenoude tradities. Door de langzame rijping op houten planken krijgen de OudenDijk kazen hun weelderige smaak en unieke aroma.

Dit rijpingsproces laat ons toe om kazen te produceren van verschillende smaken en sterktes. Daarnaast heeft OudenDijk een heel assortiment aan ‘Light’ kazen. OudenDijk heeft dus voor elk wat wils! Deze unieke karaktervolle kwaliteitskaas is exclusief verkrijgbaar in België.

Over OudenDijk

Wat maakt OudenDijk dan zo speciaal? Het dorpje Oudendijk is door haar ligging in de polders omgeven met weiden en het zeeklimaat zorgt ervoor dat deze weiden omringd zijn met sappig gras waar onze koeien verlekkerd op zijn.

Het is dankzij deze Noord-Hollandse grassoorten dat het melkvet zachter en zoeter is dan andere melk in Nederland. Deze zoete en zachte kwaliteitsmelk zorgt ervoor dat het overheerlijke aroma van OudenDijk volledig tot haar recht komt.

© 2016 OudenDijk   |   Over ons   |  Website by: Starring Jane